Pages

A SZOFTVER SZERZŐI JOGVÉDELEM TÁRGYA

A szoftver szintén tárgya a szerzői jognak akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, A szoftverhez annak dokumentációja is hozzáértendő a szerzői jogi védelemben. A szoftver keretein belül védett a felhasználói program és az operációs rendszer is a szerzői jog rendszerében.

A SZERZŐI JOG SZOFTVERRE VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYAI

A szoftver szerzői jogi speciális szabályai kapcsán meg kell említeni, hogy a jogosultságok átruházására az általánostól eltérő szabályok alkalmazandók. Az interface-ekre szintén speciális szabályok vonatkoznak. A munkaviszonyban létrehozott szoftverművek vonatkozásában a szoftver szerzőjét megillető jogdíj tekintetében érvényesülnek speciális szabályok. A szerzői jogi szabad felhasználás egyes rendelkezései nem alkalmazhatók a szoftver esetében, míg speciális szabad felhasználási esetekre is nyílik lehetőség a szoftver specialitásaival összehangban.


Hasonló témájú cikk:
A szerzők által elkészített, jogvédelmet élvező szoftverek elkészítése évek óta jelentős értéket képviselnek. A fejlesztés folyamata, a szoftver későbbi felhasználása, a szerzői jogok számos kérdést vetnek fel, amelyek mikénti eldöntésére elsősorban az alapul szolgáló szoftverfejlesztési szerződés rendkívül nagy hatással bír: Szoftverfejlesztési szerződések speciális rendelkezései >>>